Hoe kiest u de juiste douchebak ?

20 juli 2020

De vlakke douchebak vormt een essentieel onderdeel van de douche en wordt steeds populairder. Douchebakken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en materialen, de geringe hoogte van de vlakke douchebak maakt dat ze in alle soorten badkamerstijlen passen.

Het juiste model douchebak kiezen

Tegenwoordig is de Italiaanse douche populair, de douchebakken in dergelijke inloopdouches hebben geen rand of opstap en passen perfect in het ontwerp van een eigentijdse badkamer. Als het inbouwen van een douchebak in de vloer niet mogelijk is, bestaan er alternatieven op het gebied van Italiaanse douches.

Inbouw douchebakken

De ingebouwde douchebak is even hoog als de douchevloer en heeft dus geen rand of opstapje. Het grote nadeel is dat er voor het verzinken van de douchebak in de vloer een uitsparing in de vloer moet worden gemaakt. Daarom is het raadzaam om bij de bouw of renovatie van de badkamer alvast rekening te houden met dit soort installaties. Dit type model is beschikbaar in vele verschillende afwerkingen.

Te betegelen douchebakken

Deze douchebak biedt ook een gelijkvloerse toegang tot de douche maar vereist meer werk vooraf. Het is de ultieme Italiaanse douche.

Opbouw douchebakken

Dit type douchebak wordt direct op de vloer geplaatst, op een iets verhoogde basis om aansluiting op de waterafvoer mogelijk te maken. Het grote voordeel van dit type installatie is dat er geen grote metselwerkzaamheden voor nodig zijn. Dit model biedt voldoende ruimte voor de afvoer (afvoer eronder), het is de gemakkelijkst te installeren optie. Bovendien is het een ideale oplossing wanneer u de badkamer goedkoop wilt renoveren.

Voor welk materiaal kiest u ?

Het kiezen van de juiste douchebak is belangrijk, hierin speelt het materiaal waarvan het gemaakt is een belangrijke rol. De douchebak moet gemakkelijk te onderhouden zijn, stevig en in overeenstemming met de stijl van de badkamer.

Vroeger waren douchebakken voornamelijk gemaakt van keramiek en waren ze vierkant. Sindsdien zijn de modellen sterk geëvolueerd en zijn de bakken te vinden in allerlei materialen :

  • van mineraalhars met een steenachtig uiterlijk;
  • van glad, niet-poreus acryl, tegenwoordig populairder dan het traditionele zandsteen;
  • van gietijzer of hoogwaardig geëmailleerd staal;
  • van hout, een van de nieuwste materialen die steeds vaker wordt gezien in hedendaagse badkamers in natuurlijke stijl;
  • van natuursteen of marmer, een vaak poreus materiaal dat veel onderhoud met behulp van specifieke producten vergt.

De douchebakken kunnen ook vervaardigd zijn uit een veelheid aan synthetische materialen zoals Quaryl, Cristaplant, Biocryl of Neoquartz. De eigenschappen variëren afhankelijk van de samenstelling van de mineralen en de keuze van de hars die voor de hardheid en sterkte van de douchebak zorgt.

Voor een betere prijs-kwaliteitverhouding zijn douchebakken van tegels en douchebakken van keramiek of geglazuurde tegels aan te bevelen. Ook moet er rekening gehouden worden met het comfort dat de douchebak biedt, zo kan staal en gietijzer bijvoorbeeld koud aanvoelen. En sommige mensen houden niet het ruwe voorkomen van natuursteen.

Voordelen van extra vlakke douchebakken

Zoals we hebben gezien, is het nut van vlakke douchebakken tweeledig. Enerzijds profiteert u van het strakke design dat erg goed in moderne badkamers past, anderzijds hoeft u niet een deel van de vloer te verwijderen om de douchebak te installeren, de extra vlakke douchebak heeft namelijk een extra lage rand (ongeveer 5 cm).

Daarnaast wordt dankzij de lichte helling in de douchebak, de afvoer van het douchewater naar het afvoerputje vergemakkelijkt. U hoeft dus niet zelf deze helling te maken.

Het laatste voordeel is het onderhoudsgemak. Douchebakken van acryl (kunststof), keramiek en geglazuurde tegels zijn onderhoudsvrij. Ze zijn bestand tegen slijtage en zijn krasvast.

Denk eraan dat deze configuratie alleen mogelijk is als u een verticaal afvoersysteem heeft, zoals het Nicoll-afvoersysteem met de Magnetech Turboflow-douchebaksifon.

Voor meer informatie over onze oplossingen op het gebied van waterafvoer met een hoog afvoerdebiet en het zelfreinigende systeem voor uw douchebakken, kunt u onze catalogus raadplegen of contact met ons opnemen.


NEEM CONTACT OP

NICOLL IN BELGIË

ALIAXIS

Nicoll
Diensten

Nicoll
Producten

Nicoll
Nieuws

nicoll aliaxis

Nicoll is één van de Europese leiders in de productie van kunststof materialen voor de bouw en de sanitaire wereld.

Notre nouveau catalogue
2022
Téléchargez
Notre nouveau catalogue
2022
Téléchargez
Vous pouvez à présent consulter le catalogue en cliquant sur le lien suivant
Merci !
Merci !
Vous pouvez à présent consulter le catalogue en cliquant sur le lien suivant
Onze nieuwe catalogus
2022
Download
Onze nieuwe catalogus
2022
Download
U kunt de catalogus nu raadplegen door op de volgende link te klikken
Dank u
Dank u
U kunt de catalogus nu raadplegen door op de volgende link te klikken