Wat is het doel van een terugslagklep?

15 juli 2021

De oplossing voor overstromingsproblemen

Klimaatverandering en toenemende verstedelijking betekenen dat rioleringsstelsels steeds meer water moeten slikken. Bij hoge waterstand en/of hevige regens kan het dan gebeuren dat de riolering de toevloed niet maar aankan. In die situaties kan er rioolwater terugstromen in de woningen, met aanzienlijke schade tot gevolg. Dat kan voorkomen worden met terugslagkleppen, zoals het Ottima-gamma van Nicoll.

Schade vermijden

Vooral kelderverdiepingen en andere ruimtes die onder het straatniveau liggen, lopen risico op overstroming door terugstroom uit riolering. Dat laatste gebeurt meestal als gevolg van een te hoog debiet in de riolering door hevige regenval, maar er zijn ook andere oorzaken, zoals verstoppingen in de riolering of schade door wortels. Dat kan tot zware gevolgen voor de woning leiden. Er is niet alleen de waterschade zelf; het rioolwater bevat ook fecaliën, allerhande afvalstoffen en chemicaliën, die voor ernstige verontreiniging kunnen zorgen.

Om dat te vermijden, monteert men best een terugslagklep op de aansluitingsleiding naar de riool. In geval van opstuwing sluit de klep de leiding af, zodat er geen rioolwater in het gebouw terecht komt. Nicoll, als specialist in systemen voor afvoerwater, heeft met de Ottima-kleppen een performante oplossing, die gemakkelijk te gebruiken is. Het Ottima-gamma is licht, stevig en eenvoudig te monteren. De stroomrichting wordt aangegeven door een pijl, zodat een verkeerde montage uitgesloten is.

De klep is voorzien van een demonteerbaar handvat en een inspectiedeksel. Het deksel zelf is overigens gemakkelijk te demonteren dankzij het klik-systeem, zonder specifiek gereedschap. Binnenin is er een uitneembare rvs-klep. Voor knaagdieren is kunststof een feestmaal en een weggevreten klep kan een eventuele terugstroom dus niet meer stoppen. Dankzij de standaard rvs-klep worden knaagdieren automatisch geweerd. . Alles is erg robuust uitgevoerd, en er zijn geen corrosiegevoelige onderdelen, wat een lange levensduur garandeert.

Een terugslagklep is een essentiële voorziening die op een leiding wordt geïnstalleerd om de terugstroming van water te controleren. Dit type klep verhindert de terugstroming van huishoudwater in de distributieleiding. Hij wordt stroomafwaarts van de afsluitkraan na uw meter geïnstalleerd.

De terugslagklep is zeer nuttig voor uw woning, omdat hij ontworpen is om het water van de installatie slechts in één richting door te laten: van de distributie-aansluiting naar de binnenleiding. Zoals de naam al aangeeft, moet hij voorkomen dat het water in tegengestelde richting terugstroomt.

Maar wanneer hebben we het over terugstroming?

Dit gebeurt wanneer water uit het interne net per ongeluk wordt teruggepompt in het waterdistributiesysteem. Hoe kan dit verklaard worden? In werkelijkheid zijn het de verschillende drukveranderingen in de leidingen aan weerszijden van de meter die de richting van de vloeistofstroom kunnen omkeren. Er kan zelfs vervuild water terugstromen als een douchekop in een gevulde badkuip wordt gelaten. Dit staat bekend als het principe van de communicerende vaten.

Mocht dit gebeuren, dan zou dit de kwaliteit van het geleverde water kunnen aantasten en dus voor alle verbruikers aanzienlijke overlast kunnen veroorzaken. Dit verklaart waarom de Belgische regelgeving voorschrijft dat alle aansluitingen moeten worden voorzien van een terugslagklep.

Bovendien is dit apparaat ook van essentieel belang in geval van een onderbreking of verzwakking van de waterdruk in de leiding, bijvoorbeeld in geval van een wateronderbreking. Door de terugvoer van water in tegengestelde richting te blokkeren, voorkomt de terugslagklep dat de interne aansluiting leegloopt en te lijden krijgt van “waterslag”, d.w.z. de schokken die worden veroorzaakt door plotselinge drukveranderingen, wanneer het circuit wordt bijgevuld.

Wacht niet op een catastrofe, bescherm uw installaties: ontdek hier het Nicoll gamma van terugslagkleppen.

 

Technische details van het gamma

NORMALE SITUATIE

ONBESCHERMDE SITUATIE IN GEVAL VAN OVERSTROMING

 

SITUATIE BESCHERMD DOOR EEN TERUGSLAGKLEP IN GEVAL VAN OVERSTROMING

 

 

 

 

 

 

 

NEEM CONTACT OP

NICOLL IN BELGIË

ALIAXIS

Nicoll
Diensten

Nicoll
Producten

Nicoll
Nieuws

nicoll aliaxis

Nicoll is één van de Europese leiders in de productie van kunststof materialen voor de bouw en de sanitaire wereld.

Notre nouveau catalogue
2022
Téléchargez
Notre nouveau catalogue
2022
Téléchargez
Vous pouvez à présent consulter le catalogue en cliquant sur le lien suivant
Merci !
Merci !
Vous pouvez à présent consulter le catalogue en cliquant sur le lien suivant
Onze nieuwe catalogus
2022
Download
Onze nieuwe catalogus
2022
Download
U kunt de catalogus nu raadplegen door op de volgende link te klikken
Dank u
Dank u
U kunt de catalogus nu raadplegen door op de volgende link te klikken